Zadkine en bedrijfsleven willen uitdagend en toekomstbestendig onderwijs

Gastcolleges, workshops en praktijkcursussen. Echte opdrachten uit de praktijk. Het mbo-onderwijs flexibel en snel kunnen aanpassen aan veranderingen in de beroepen. Peter Speekenbrink en Franklin Vintges, directie van de opleidingen Handel en Administratie slaan de handen ineen met het bedrijfsleven om het onderwijs bij Zadkine moderner, aantrekkelijker en toekomstbestendig te maken voor studenten.

Zadkine en bedrijfsleven willen uitdagend en toekomstbestendig onderwijs

Veel beroepen zullen de komende jaren verdwijnen en het is nog onbekend welke ervoor in de plaats komen. De snelle ontwikkelingen, onder andere op het gebied van ICT, bieden een flinke uitdaging voor het ontwikkelen van nieuw beroepsonderwijs. Met vertegenwoordigers van onder andere Albert Heijn, Rabobank, Invito en Future Financials werd onlangsk bij Zadkine uitgebreid gesproken over het gezamenlijk ontwikkelen van duurzaam onderwijs.

Aan de slag met de praktijk
Zadkine en de bedrijven gaan op zoek naar mogelijkheden om studenten samen op te leiden, bijvoorbeeld met levensechte opdrachten van opdrachtgevers uit de praktijk. Studenten kunnen bijvoorbeeld helpen bij het organiseren van evenementen, notuleren van vergaderingen of de administratie uit handen nemen. Zo worden ze continu uitgedaagd en deze manier van onderwijs motiveert hen veel meer dan fictieve opdrachten en simulaties. Ook hebben de bedrijven aangegeven gastcolleges, workshops en praktijkcursussen te willen verzorgen, zodat studenten ook in de lessen op school worden meegenomen in de wereld van hun toekomstige beroep.

Een andere vorm is het stimuleren van leerwerkbedrijven in de school en bij bedrijven, voor een voortdurende stroom aan praktijkopdrachten. Bovendien zijn de bedrijven voornemens om meer stageplaatsen te bieden, waarbij ze extra willen inzetten op goede begeleiding.

Inspelen op veranderende beroepen
De nieuwe kwalificatiedossiers, die in september 2016 landelijk worden ingevoerd voor mbo-opleidingen, zijn de aanleiding om het huidige onderwijs onder de loep te nemen en doelgericht te kijken naar de toekomst. Door het aanbieden van keuzedelen kunnen studenten zelf een keuze maken om het onderwijs spannender te maken, bijvoorbeeld op het gebied van ondernemerschap of een extra moderne vreemde taal. Door bepaalde keuzedelen samen met het bedrijfsleven te ontwikkelen, kan Zadkine gemakkelijker inspelen op ontwikkelingen in huidige en toekomstige beroepen.

Binnen de sectoren Handel en Administratie biedt Zadkine opleidingen op niveau 2 t/m 4, in de richtingen handel, administratie, commercie, financieel, juridisch en secretarieel. Deze opleidingen worden aangeboden op diverse plaatsen in Rotterdam.

Tekst: Laura Sloesen
Foto: © Rhalda Jansen Fotografie

Lees ook deze blogs