Technicus elektra; planning, communicatieve eigenschappen en betrokkenheid

Gerard (35 jaar) en Peter (43 jaar) stroomde beiden bij Zadkine door van Eerste Monteur Elektra naar Technicus Elektra. Beiden zijn erg blij dat zij ook deze vervolgopleiding op het gebied van Elektra bij Zadkine konden volgen.

Sinds vier jaar werken zij voor een groot netwerkbedrijf voor elektriciteitvoorziening. De een in de functie van uitvoerder en de ander in de functie van werkvoorbereider. Dit zoals ook vele van hun klasgenoten die bijvoorbeeld ook bij aannemers- en netwerkbedrijven in de infratechniek werken. Gerard: “De werkzaamheden die ik doe vereisen een goede planning, goede communicatieve eigenschappen en grote betrokkenheid. Ik heb een grote mate van vrijheid en ik kom op heel veel verschillende plekken. Zo werk ik momenteel aan 3 projecten die allen zo’n 20 kilometer uit elkaar liggen. In een van deze projecten gaat het om het ombouwen van een transformatorstation waarbij de oude schakelinstallatie moet worden vervangen en tevens de trafo moet worden verzwaard. Omdat asbest in het station aanwezig is moet dit op een verantwoorde wijze worden verwijdert en afgevoerd. Hiervoor zijn er verschillende  procedures waarvoor ik ook de eindverantwoordelijkheid draag. Ook het veilig schakelen zonder een gestoorde stroomvoorziening is mijn verantwoordelijkheid. Hiervoor is overleg met de klant noodzakelijk en vele andere partijen. Alle facetten van mijn werkzaamheden zijn in meer of mindere mate terug te voeren op datgene wat ik bij Zadkine in de opleiding Technicus Elektra heb geleerd.
De deskundigheid en gedrevenheid van de docenten aldaar hebben ertoe bijgedragen dat ik diegene ben die ik nu ben in het uitvoeren van mijn werkzaamheden. Bij Zadkine kregen we het diploma zeker niet cadeau. We moesten er hard voor werken en het was soms best ingewikkeld om te snappen waarom middenspanningsnetten en -installaties precies zo in elkaar zitten. Tijdens de opleiding moesten we zelfs met een groep medestudenten een project uitvoeren en ieder een presentatie geven over een gedeelte van het met elkaar geschreven projectplan. Dit moest op een manier van zelf voor de gehele klas gaan staan. Nou dan weet je pas echt wat zweten is, maar ook daar heb ik enorm veel van geleerd. Juist ook door het samenwerken met je medestudenten, die in onze groep ook allemaal uit verschillende takken van de middenspanning afkomstig, waren heb ik hiervan zoveel geleerd.

Doordat ik het diploma Technicus Elektra heb behaald ben ik doorgegroeid naar uitvoerder binnen ons bedrijf. Mijn collega Peter is werkvoorbereider geworden en ik spreek en zie hem nog dagelijks. Juist omdat onze werkzaamheden elkaar ontmoeten tijdens de uitvoering van de projecten.”

Peter: “Juist omdat we samen bij Zadkine hebben gezeten en we veel samen allerlei opgaven en opdrachten hebben gemaakt is onze band zeer goed en helpt het als we bepaalde problemen in het werk tegenkomen. We overleggen dan vaak telefonisch en pakken nog regelmatig ons studiemateriaal van Zadkine erbij om toe te passen in ons werk. Je kan niet alles onthouden toch? Maar door de opleiding bij Zadkine hebben we wel geleerd hoe we onze technische problemen moeten oplossen, ook al weet je in het begin niet precies hoe. Doordat je bij Zadkine een goede diepgang in lesstof hebt gehad, kun je snel verbanden leggen in je werk en met andere partijen tot goede werkbare oplossingen komen.”

Gerard: “De docenten bij Zadkine zijn betrokken gedreven docenten met verstand van zaken. Zij zien het levensbelang van veiligheid in ons vakgebied. Onder andere juist daardoor krijg je bij Zadkine op een gestructureerde manier les, die zeker voor mij en Peter nodig was. Men werkt daar gestructureerd met betrokkenheid naar een doel. Ik kan een ieder aanraden de opleidingen op het gebied van Elektra bij Zadkine te volgen. Wij hebben ook collega’s die op andere scholen hun Monteur Elektra en Eerste Monteur Elektra diploma’s hebben gehaald in een erg korte tijd. Als je dan ziet wat de werkhouding en kunde van deze monteurs is, is dat toch wel even anders dan iemand die bij Zadkine zijn opleiding heeft gehad .”

Wil jij ook een opleiding Technicus elektra volgen? Klik dan hier.

Ga naar: Home - Techniek