Stephanie Kofmehl volgde de opleiding Edelsmid bij Vakschool Schoonhoven

In 1995 studeerde Stephanie Kofmehl af aan de MTS Vakschool Schoonhoven, zoals de Vakschool van Zadkine toen nog heette. 25 Lentes jong was ze. Een tikje bleu, maar vol goede zin om werk te maken van haar passie – sieraden maken. Via, via en vrij onverwacht kwam Stephanie aan een klein pand op de Van Oldenbarneveltstraat, waar zij haar collectie tentoonstelde, “Shit, ik heb een winkel”, dacht ze.

Stephanie Kofmehl volgde de opleiding Edelsmid bij Vakschool Schoonhoven

De zaak liep al vanaf dag één als een tierelier. “Ik werkte samen met een mede-student tot diep in de nacht om aan de vraag te kunnen voldoen”, vertelt Stephanie. Inmiddels is zij verhuisd naar een groter pand in dezelfde straat en is SK Edelsmid een onderscheidend merk geworden. Naast Stephanie werken er twee andere oud Zadkine-studenten en Stephanie begeleidt Zadkine-stagiairs.

Gepaste trots
Guido van Hassel, docent Graveren begeleidt op dit moment stagiaire Kim Holsteijn bij SK Edelsmid. “Er zijn ontzettend nauwe en warme banden tussen de school en de oud-studenten”, vertelt hij. “Veel van hen doen nog iets met of voor de Vakschool. Sommigen geven les, anderen begeleiden stagiairs of geven gastcolleges. Het is heerlijk om te zien dat onze studenten het zo goed doen in het vakgebied. Ik voel gepaste trots als ik in Nederland zulke ondernemingen als die van Stephanie zie”.

Gereedschapskist
Stephanie kijkt met veel plezier terug op haar tijd bij de Vakschool. “Voordat ik daar naar toe ging was ik een grote spijbelaar. Maar vanaf de eerste schooldag wist ik dat dit het was voor mij. Ik vond het geweldig om mijn gereedschapskist te ontvangen en lekker met mijn handen aan de slag te kunnen”, zegt zij lachend. “Er was zoveel mogelijk op school. Je kon echt je gang gaan. Er heerste een vrije sfeer die ruimte bood voor creativiteit”. Guido vult aan dat dit van groot belang is. “Wij hebben die ruimte nodig om met studenten te groeien. En ook het vak verder te ontwikkelen”.

Docenten waren voor Stephanie werkelijk inspiratiebronnen. Van Richard Walraven heb ik bijvoorbeeld geleerd dat het vak méér is dan vormpjes maken. Hij dacht out of the box en in concepten”. Dit is nog altijd de basis van het werk van Stephanie. “Ik zet de functie voorop. Daarna volgt de vormgeving. Die moet passen binnen een bepaald concept”.

Voor een indruk van Stephanie’s werk, zie www.sk-edelsmid.nl.

Stephanie volgde destijds na de opleiding de extra jaren Zilversmeden en Design. Deze extra jaren worden tegenwoordig niet meer aangeboden. Vanaf volgend schooljaar kunnen studenten na het afstuderen echter de Associate Degree Arts & Crafts volgen aan de Rotterdam Academy. Dit is een samenwerking tussen Zadkine en de Willem de Kooning Academie. Voor meer informatie zie www.rotterdamacademy.nl.