Patissier een vernieuwend en uitdagend beroep

Als brood- of banketbakker beheers je de processen en technieken die nodig zijn voor het vervaardigen van brood en banketproducten. Je maakt creatieve brood- of banketproducten, garneert, decoreert en ontwerpt deze.

Govert Kreuk, student opleiding Patissier weet hier alles van.
De afgelopen jaren volgde hij eerst de opleiding Banketbakker niveau 2 en 3 en dit is zijn laatste jaar op Zadkine.
Op de vraag waarom hij voor deze opleiding gekozen heeft antwoordt hij “Ik volgde eerst een opleiding in de Ict maar deze  opleiding sprak mij niet aan, ik wilde graag met mijn handen bezig zijn.”

Zijn opleiding Patissier is er alleen in de bbl variant.
Door de bbl-leerweg die Govert volgt is hij niet vaak op school te vinden.
Vier dagen per week is hij bezig bij zijn leerbedrijf waar hij allerlei werkzaamheden uitvoert.
Op de maandag gaat hij naar school waar hij voornamelijk praktijkles krijgt.

Door school werd hem een leerbedrijf toegewezen.
Na twee maanden stage te hebben gelopen bij een banketbakkerij in Krimpen aan den IJssel kreeg hij een vast contract.
De afgelopen 6 zes jaar werkte hij voor dit bedrijf.

De opleiding bevalt hem “ Het is er leuk.” Govert zegt: “Een goede motivatie is heel belangrijk, je moet er echt wat voor doen!”

Binnenkort mag hij meedoen met de AEHT wedstrijden in Macedonië.
Zadkine zocht een geschikte kandidaat en uiteindelijk kreeg Govert de eer.
Over de wedstrijd vertelt hij: “ Ik moet voor 5 dagen naar Macedonie, de wedstrijd zelf duurt maar 2 dagen. Er doen verschillende opleidingen mee aan de wedstrijd ook opleidingen zoals Toerisme kunnen zich inschrijven. Ik doe mee aan het onderdeel Patisserie.
We hebben van tevoren 3 categorieën gekregen met ingrediënten, waaronder honing & gedroogd fruit, linzenproducten en cheesecake.  
Voor elke categorieën moeten we 3 gerechtjes voorbereiden met behulp van een ingrediënten lijst. Pas tijdens de wedstrijd krijgen wij een onderdeel en weten we dus wat we moeten maken.”
In Macedonië zelf wordt hij gekoppeld aan een partner, die kan uit alle landen van de wereld komen. “We moeten samen overleggen en de beste gerechten kiezen en uiteindelijk maken.”
Ondertussen is zijn leraar erbij komen zitten, en als ik hem vraag naar de prijs van de wedstrijd wordt er lachend geantwoord: “eeuwige roem!”