Rick Seton loopt stage in Shanghai

Rick Seton (19), vierdejaars-student aan de Middelbare Hotelschool van Zadkine loopt stage in Shanghai. Hij vertelt zijn ervaringen in dit bijzondere land aan de andere kant van de wereld. Rick loopt tot aan de zomer stage in China en nadat hij zijn diploma in ontvangst heeft mogen nemen gaat hij verder studeren aan de hbo-opleiding Human Resource Management bij de Hogeschool van Rotterdam. Benieuwd naar de ervaring van Rick? Lees dan snel verder...

Rick Seton loopt stage in Shanghai

Op dit moment loop ik stage in China en zit ik in het mooie Shanghai. Ik ben hier werkzaam in een 5-sterrenhotel voor een Amerikaans-Chinese hotelketen die nauwelijks of niet bekend is in Europa. De hotelketen waar ik stage loop is Howard Johnson. Ik ben hier werkzaam in de Clublounge op de 23e etage wat vooral ‘s avonds een ontzettend mooi uitzicht geeft over de hoge gebouwen van Shanghai en de drukste winkelstraat van de wereld, de Nanjing Road genaamd.

Toen ik hier begin januari 2013 aankwam, kwam ik in een soort van kleine cultuur shock terecht. Het was hier koud (rond de 3 graden boven nul) en Shanghai zag er heel anders uit dan dat ik mij had voorgesteld. In mijn verbeelding was Shanghai een en al hoogbouw, waarbij de ene toren nog hoger en mooier was dan de andere, maar dat viel toch wel tegen. Er was eigenlijk verassend veel laagbouw. Ook had ik verwacht dat deze miljoenenstad overspoelt was met een grote mensenmassa, maar vooral s’ avonds zie je bijna niemand meer op straat en heb je niet het idee dat je in een miljoenenstad zit. Ook het feit dat de metro hier om 23.00 uur stopt met rijden, terwijl zij 11 verschillende metrolijnen hebben (het grootste of het een na grootste metronetwerk van de wereld hebben) verbaasde mij enorm, het enige vervoersmiddel is dan nog de bus, maar die is niet te gebruiken voor niet-Chinese mensen, dus zo slecht hebben wij het in Rotterdam toch nog niet met onze 3 metrolijnen die tot later rijden.

Wat mij ook tegenviel is hoe goed of hoe slecht mensen hier op straat Engels spreken. Sommige mensen begrijpen alleen maar ‘hallo’ en daar houdt het mee op. En hoe verder je van de stad vandaan gaat, hoe erger dit wordt. Verder heb ik hier in februari sneeuw gezien (daarvoor hoef je dus niet alleen maar in Nederland te zitten :) ), wat heel erg uitzonderlijk is hier en het was begin maart hier al 29.5 graden celsius. De warmste dag ooit voor begin maart. Helaas heeft dit weer maar een weekje aangehouden en is het nu weer kwakkelend weer, of zoals de Chinese hier zeggen, het weer is ‘soso’.
Verder willen Chinese ook niet bruin worden, want dat heeft als symbool dat je arm bent en op het platteland in de zon moet werken. Hierdoor proberen de Chinesen de zon te vermijden en liepen zij toen het 29.5 graden was met paraplu’s, jassen en vesten aan, lange broeken en met t-shirts met lange mouwen terwijl elke niet Aziaat in hun t-shirtje en zonnebril op voorbij liep. Dat is toch best een apart beeld om te zien.

Zo kan ik nog wel een A4’tje vol schrijven over de apparte, goede, maar ook slechte gewoontes van de Chinese cultuur, maar het is natuurlijk veel leuker om het zelf te ontdekken. Dus als je graag wat van de wereld wilt zien en ontdekken en je graag een nieuwe cultuur wilt leren kennen dan zou ik je van harte aanraden om met je stage naar Shanghai te komen, want deze belevenis zal je nooit meer vergeten.

Rick Seton, student Middelbare Hotelschool Zadkine