Jim de Jong (opleiding Ondernemer/Manager Horeca) heeft zijn eigen restaurant

Jim de Jong is met zijn 22 jaar een van de jongste patron-cuisiniers in Nederland. In Rotterdam ging hij in januari 2010 van start met restaurant De Jonge De Jong aan het Deliplein op Katendrecht. Docent Henny Helsemans staat er niet van te kijken dat Jim het op zo’n jonge leeftijd al zover heeft geschopt. “Tijdens de opleiding was Jim al een enorme doorzetter en werkte hij vernieuwend”, aldus Helsemans.

Jim de Jong (opleiding Ondernemer/Manager Horeca) heeft zijn eigen restaurant

Lef en enorme gedrevenheid
‘Een restaurant met lef’, zegt Jim over z’n ‘table d’hôtes’ De Jonge De Jong. Jim studeerde zomer 2007 af als beste student-kok aan de opleiding Ondernemer/Manager Horeca (Middelbare Hotelschool) van Zadkine. Mede dankzij Jamie Oliver, die hij even daarvoor persoonlijk had leren kennen, kon hij aansluitend op werkstages bij de culinaire grootheden Gordon Ramsay en Heston Blumenthal. Direct na die Engelse periode maakte Jim als chef de partie bijna een jaar lang deel uit van de witte brigade van Le Jardin des Sens, de tweesterrenzaak van Jacques en Laurent Pourcel in Montpellier. In Nederland werkte Jim onder andere bij Le Cirque van Robert Kranenborg in Den Haag.

Ondernemend, leergierig, vreselijk gedreven, eigenwijs, heel nieuwsgierig, maar ook enorm inspirerend. Zo ziet docent Henny zijn vroegere student. “Ik werd zelf geprikkeld door hoe Jim bezig was in de keuken tijdens zijn opleiding. Je kon hem niet afpoeieren met een standaard antwoord; hij wilde méér weten. Ja, je kunt wel zeggen dat je hem zag als een gedreven vakcollega”.

Zadkine gaf vertrouwen
Toen Jim aan zijn opleiding begon, had hij geen idee wat hij wilde gaan doen in de toekomst. “De Zadkine-tijd werd echter een groot feest. Al snel kreeg ik door dat het koken echt mijn ding is en de docenten Helsemans en Van den Berg (redactie: Gerard van den Berg, docent koken) motiveerden mij enorm en gaven mij vertrouwen in mezelf. Ik mocht meedoen aan wedstrijden en wilde zodoende altijd beter worden dan anderen. Tja, en zodoende ben ik dus ook bij Michelin-sterrenzaken terecht gekomen; iets minder kon niet in mijn beleving”, aldus Jim.

Vrijheid geven en nemen
Iets wat Jim tijdens zijn opleiding ook kreeg, was een stuk vrijheid om zijn creativiteit kwijt te kunnen. Hij mocht bij bepaalde opdrachten zelf bedenken wat voor gerechten gemaakt zouden worden en hiermee aan de slag gaan. “Dit werkt niet bij iedereen zo”, vult Henny aan. “De ene student heeft meer sturing nodig dan de andere en ook niet elke student is zo’n hoge uitschieter op het gebied van koken. Dat je soms een student die vrijheid kunt geven, maakt het werken met de studenten juist wel extra leuk. Je ziet ze groeien”. 

De Jonge De Jong presenteert zich als onvervalst Rotterdams. Alle seizoensproducten komen dagvers van de grote en kleine lokale markten. Henny: ‘In Jim zijn zaak zie ik het vrije terug wat in zijn karakter zit. Maar dat hij zeker ook zakelijk is geworden, blijkt wel uit het feit dat hij iedere avond vol zit!”.
Restaurant De Jonge De Jong is open van woensdag tot en met zondag van 18.00 tot 24.00 uur. De kaart is wisselend en laat zich inspireren door wat het seizoen biedt. Kijk voor meer informatie op www.dejongedejong.nl.