Jaloers op mijn leerlingen!

Door Bob Schoute, docent communicatie

Als docent communicatie op deze opleiding kijk ik vaak met jaloezie naar mijn studenten. Zelf ben ik ook nog niet zo oud, 33 jaar, maar ik merk toch heel duidelijk een verschil tussen onze generaties. Een klein kloofje! De student van nu is veel wijzer, technischer en bekwamer als het aankomt op communicatie dan ik ooit was.
Voordat ik journalistiek ging studeren, had ik op de HAVO en het VWO, een vakkenpakket met geschiedenis, biologie, Frans en wiskunde-a.  Een lekker breed pakket, dat zo onsamenhangend was, dat ik er uiteindelijk niet zo heel veel kanten mee opkon. Mijn leraren waren oud en saai. Ze hadden een bord en een krijtje en daarnaast moesten wij vooral luisteren en erg stil zijn.

Niets mis met oude en saaie leraren. Ze hebben er voor gezorgd dat ik uiteindelijk redelijk goed terecht ben gekomen. Respect daarvoor! Maar wat had ik graag nú in de klas van mijn leerlingen gezeten. Als ik alleen al naar mijn eigen vak kijk en hoe ik de leerlingen kan boeien met de moderne communicatiemiddelen. Ik twitter het huiswerk. Ik verstuur opdrachten via Facebook. Ik overhoor aan het eind van de les via een speciale app op hun smartphone. Mijn lessen zien er gelikt uit, want ze staan in een mooie Prezi. Ik blog. Leerlingen bloggen. Ik laat ze zien welke methodes we kunnen gebruiken om het verhaal wat we te vertellen hebben, aantrekkelijker te maken voor de aanhoorders. Dát is de essentie van communicatie.

Facebook, Twitter en bloggen. Het zijn dé communicatiemiddelen van nu. Ik heb mezelf die dingen moeten aanleren. Alles zelf uitvinden. Met mijn brede vakkenpakket van vroeger, kan ik je nog nét de stelling van Phytagoras uitleggen, maar mijn leerlingen krijgen gewoon les in communiceren via Twitter en het maken van een gelikte presentatie.

Als ik die lessen in mijn schooltijd had gekregen, had ik me met veel meer gemak door mijn studie journalistiek geworsteld. Een gemiste kans voor mij, maar ook voor mijn leraren van destijds. Zouden zij ook jaloers op mij zijn geweest?