Ervaringen van studenten..

Op dit moment zit ik ruim een jaar op de opleiding Commercieel Medewerker Bank en Verzekeringswezen. Bij aanvang van de opleiding had ik een aantal verwachtingen wat ik zou gaan leren in de opleiding. Dit waren onder andere: hoe moet je omgaan met klanten? en hoe bereid je een (advies)gesprek voor? Deze dingen leer je onder andere bij het vak project.
Je bent dan echt aan het werk als een soort medewerker van een bank- en verzekeringskantoor. Je krijgt te maken met “fictieve” klanten, die een schade hebben geleden of die een nieuw product willen afsluiten bijvoorbeeld een betaalrekening. Als medeweker ben je dan verantwoordelijk om het advies erover voor te breiden en de klant (wordt gespeeld door bijvoorbeeld een medestudent) te informeren over het product. De lessen geven goed weer wat ze bijvoorbeeld tijdens je stage en later op je werk van je verwachten.

Ook heb je bij deze opleiding het vak WFT. Dit staat voor Wet Financieel Toezicht. Dit is door de overheid een aantal jaar geleden verplicht gesteld voor iedereen die binnen een Bank, Verzekeringskantoor of Assurantietussenpersoon aan het werk gaat. In het eerste jaar leer je de algemene dingen zoals: wat is een bank , wat doet een bank , wat houden sommige producten in , hoe is deze regelgeving ontstaan etc.  Aan het einde van het 1e leerjaar moet je dan je WFT-Basiscertificaat behalen.

In het 2e leerjaar gaan ze dieper op de (schade ) verzekeringen in en ga je stage lopen bij een bedrijf van je eigen keus. Dit kan een bank , verzekeraar of een tussenpersoon zijn. Hierbij kun je dus goed laten zien wat je van de lessen WFT en project hebt opgestoken. De vaardigheden die je bij project geleerd hebt, mag je dan gaan toepassen in de praktijk. Voor iedereen die met mensen werken, geld, economie en het verzekeringswezen interessant vindt, is dit de ideale opleiding. Met deze voorkennis kan je ook op het HBO verschillende leuke vervolgopleidingen doen.

Robart
2ejaars CMBV