Fred is klaar met Bouwkunde!

Bouwkunde is een interessante opleiding. Fred, 21 jaar, studeert bouwkunde en zit in zijn examen jaar. Hij loopt op dit moment stage bij Dura Vermeer. Vanaf kleins af aan was hij al veel bezig met tekenen. Zijn keuze voor de opleiding was gemakkelijk omdat hij, net als zijn familie, in de bouw wilde gaan werken.Ondanks dat Fred andere verwachtingen had van de opleiding vindt hij wel dat het nu beter gaat en dat hij veel leert op zijn stage. “Mijn taken zijn vooral gericht op de uitvoering. Hierbij moet je vooral denken aan taken zoals het aansturen van personeel op de bouwplaats of het uitvoeren van kwaliteitscontroles. Dit zijn lastige taken omdat je op veel dingen moet letten. Je hebt te maken met grote verantwoordelijkheden in de uitvoering.

Fred is klaar met Bouwkunde!

 Als je meer gaat kijken naar taken die je op kantoor bezig houden dan zijn dat bijvoorbeeld 'bestektekeningen' of het uitwerken van deel constructies. Dit zijn taken waar veel tijd en denkvermogen in gaat zitten. Als je hier fouten in maakt wordt je nog wel een tweetal keer gecontroleerd voordat je het echt daadwerkelijk gaat bouwen. 9 van de 10 keer zijn deze fouten zo klein dat de fouten soms pas in de uitvoering worden opgemerkt. Dit maakt het wel weer leuk want zo leer je wel hoe een gebouw in elkaar zit. Het leukste van dat alles is als je met Revit werkt dan teken je in 2D, maar het programma maakt er, als je goed hebt getekend en qua maatvoering alles goed hebt aangegeven, een 3D model van.”

De stage bij Dura Vermeer bevalt Fred erg goed en hij is dan ook vastbesloten om door te gaan leren nadat hij klaar is. Met zijn diploma zal hij middenkaderfunctionaris zijn in de bouw. Fred legt uit dat hij daarmee uitvoerder zal worden. Door verder te leren aan het HBO kan Fred zijn interesse voor milieubewust werken verder ontwikkelen en wil hij uiteindelijk iets met Duurzame Energie gaan doen.

Na een bewogen schooljaar achter de rug te hebben is hij blij dat hij heeft doorgezet en wil hij leerlingen die twijfelen om dezelfde richting te kiezen het volgende meegeven; “Het is belangrijk dat je zeker weet dat je dit wilt. Je moet er veel voor leren en het is daarom handig als je het vak ook leuk vindt”. Volgens hem kunnen leerlingen veel hebben aan de praktijk ervaringen die zij opdoen tijdens de stage op het MBO. Tijdens de stage wordt dieper ingegaan op bepaalde aspecten van het vak en leer je vaak meer dan uit de boeken. Door zijn doorzettingsvermogen en vastberadenheid verwacht Fred op zijn vroegst te zijn afgestudeerd in februari 2015.

Fred is klaar met Bouwkunde!
Dit maakt het wel weer leuk want zo leer je wel hoe een gebouw in elkaar zit
Ga naar: Home - Techniek

Lees ook deze blogs

Relevante opleidingen