Bezoek aan Tweede Kamer

De gehele klas van Zadkine Startcollege die de opleiding Entree Opleiding Assistent horeca, voeding & voedingsindustrie volgt, bracht een bezoek aan de Tweede Kamer. Het bezoek was gekoppeld aan de les burgerschap. Doel van het bezoek was zelf te ervaren wat er gebeurt in de Tweede Kamer. Aan iedere student is gevraagd te doen alsof er in een brief aan minister-president Mark Rutte verslag wordt gedaan van hun bezoek en indruk.

Bezoek aan Tweede Kamer

Alle verslagen van het bezoek aan de Tweede Kamer publiceren, is saai. Uit de vele verslagen die de studenten in een soort brief aan minister-president Mark Rutte zijn opgesteld, geeft de brief van deze student een goed beeld van het bezoek:

Onderwerp: Bezoek aan de Tweede kamer.

Geachte heer Rutte,

In deze brief wil ik u graag informeren wat ik heb geleerd en wat ik heb gezien.

Ik wil u hartelijk bedanken dat mijn klas en ik een bezoek mochten brengen aan de Tweede Kamer.Het was zeer leerzaam, heb te maken gehad met de in en outs van de politiek en de Tweede Kamer. Ik heb geleerd dat het in de Tweede Kamer net zo aan toe gaat als hier bij mij op school, dat je namelijk ook moet wachten op je beurt om één van de punten die de politieke partij op dat moment bespreekbaar wilt maken en daar dan de kans voor krijgt. Ik heb ook geleerd dat wij als burgers het “eigenlijk” voor het zeggen hebben wie er in de Tweede Kamer terecht komen. Wat ik ook heb geleerd is dat er notulisten zijn in de zaal die om de vijf minuten heen en weer lopen om alles opnieuw te gaan beluisteren in een apart kamertje. De taak van de notulist is dat zij alles wat er besproken wordt in de Tweede Kamer wordt vast gelegd op papier.

We hebben een bezoek gedaan aan de plenaire zaal, ook heb ik de oude spullen die er nog waren van vroeger uit de plenaire zaal gezien. Ook mocht er een leerling in de minister presidentiele stoel zitten.

Ik ben in een van de oudere vergaderzalen geweest waarbij ik het oude kastje heb gezien waar één van de kamer leden op aangaf wanneer de ene partij mocht spreken en/of wanneer de tijd van de partij die op dat moment aan het debatteren was.

Hierbij wil ik u nogmaals bedanken voor het leuke en leerzame bezoek die wij hebben gehad aan de Tweede Kamer.

Bedankt voor de kans meneer Rutte
Ga naar: Home - Startcollege

Relevante opleidingen