Bart vertelt over de opleiding Onderwijsassistent

Hoi, ik ben Bart en ik ben een tweedejaars student van de opleiding Onderwijsassistent. Tijdens de opleiding loop je twee dagen per week stage en ga je de andere drie dagen naar school. Op school heb je naast je reguliere lessen ook projecten.

Het project waar ik nu aan bezig ben gaat over het bedenken van spellen waarbij groep één en twee leert rekenen. Dit doen wij ook voor groep acht. De onderwerpen van deze spellen zijn dan vermenigvuldigen, delen en optellen. Dit project doen wij in totaal met vijf studenten. Je hebt veel werk te doen en je krijgt veel verantwoording. Naast dit project hebben wij ook een project gehad waarbij ik een uitstapje moest organiseren. Ik heb toen gekozen voor een bezoek aan het Maritiem Museum. Hier is namelijk een kinder-doe-expo van Professor Plons waar leerlingen met de leeftijd vier tot tien jaar op avontuur kunnen gaan.

Tijdens mijn stage ben ik werkzaam in één groep. Dit is een groep waarbij het leerjaar drie, vier en vijf gecombineerd is. Deze groep heeft 27 leerlingen en ik ondersteun hier door schrijfles te geven en ze te leren rekenen. Soms begrijpen de leerlingen de uitleg niet en het komt voor dat ze het na een tweede keer nog niet begrijpen. Jouw taak als onderwijsassistent is dan het vertellen van dezelfde uitleg maar dan op een andere manier zodat de leerling het uiteindelijk wel snapt. Een docent was ziek tijdens mijn stage en ik heb toen een deel van de lessen overgenomen. Dit was zo leuk omdat ik vrijheid kreeg en dus mijzelf kon bewijzen.

Ik wil uiteindelijk geschiedenis lesgeven op een middelbare school, maar ik merk ook dat ik een basisschool erg leuk vind. In groep drie leer je de basis te leggen voor je leerlingen en in groep vier ga je dit uitbreiden. Hoe leuk is het om te horen van leerlingen ‘’Ik heb leren schrijven van meester Bart’’.

Ga naar: Home - Welzijn & Sport