Banketbakken is vooral je creativiteit leren gebruiken

Loïs Brandsema (19), tweedejaars student bij de afdeling Brood & Banket, moet wel een goede student zijn. Zelfs thuis schuift ze regelmatig de mooiste baksels de oven in. Sinds ze op 14-jarige leeftijd een cursus taarten bakken volgde, wist ze: ik word patissier.

Banketbakken is vooral je creativiteit leren gebruiken

“De cursus taarten bakken was voor mij inderdaad het begin. Vanaf dat moment wilde ik eigenlijk niets anders meer. Na de havo schreef ik me dan ook direct in bij de afdeling Brood & Banket. Het mooie daarvan was dat ik meteen kon doorstromen naar een versneld traject. In plaats van basisvakken kreeg ik
extra praktijkvakken. Een goede deal, want ik ben liever bezig dan dat ik met mijn neus in de boeken zit.
Extra gaaf aan deze opleiding is dat we op school een eigen winkeltje en bakkerij hebben. In dit winkeltje loop je jaarlijks een week mee in de productie. Echt een fijne manier om het vak nog beter onder de knie te krijgen. En een goede voorbereiding op je stages. Ik heb er inmiddels twee achter de rug. Eén bij
banketbakkerij Herfst in Gouda en één bij Winkelman in Hillegersberg. Beide een goede leerschool waar ze je, naast alle basistechnieken, ook leren om je eigen creativiteit te gebruiken.
Buiten schooltijd heb ik ook al twee keer meegedaan met de Jeugdvakwedstrijden voor jonge brood- en banketbakkers. De eerste keer werd ik achtste; de tweede keer vierde. Duimen dus dat ik binnenkort, wanneer ik samen met allerlei internationale studenten meedoe aan een bakkerijwedstrijd in Italië, nog hoger eindig.
Klaar met leren ben ik na deze opleiding nog niet. Mijn ultieme doel is om patissier te worden in het hogere segment. Zo’n beetje het topsportniveau binnen de banketbakkerij.”

Extra gaaf aan deze opleiding is dat we op school een eigen winkeltje en bakkerij hebben.

Relevante opleidingen