Remon, student bouwkunde, voorspelt zijn toekomst!

In  een verslag beschrijft Remon, derdejaars student bouwkunde, zijn visie op zijn toekomst. Hoe ziet hij het examenjaar? En wat gaat hij na zijn examen doen? Verder studeren of niet? Lees zijn interessante verslag!

Jouw toekomst, lastig te voorspellen

Inleiding
Voor het vak LLB beschrijf ik mijn toekomstvisie. Onze docent  heeft ons dit gevraagd. Ik ben nu 18 jaar oud en doe de opleiding bouwkunde en zit nu in het derde jaar van de opleiding en moet nog één jaar. Dit jaar is het belangrijkste  jaar van de opleiding. Aan het eind van dit  jaar moet je alle kennis over bouwkunde bezitten, omdat het vierde jaar het examenjaar is. Het vierde jaar bestaat alleen uit het afnemen van examens, we krijgen dan geen les meer. Deze examens bestaan uit toetsen en verslagen. Ook moeten we in het vierde jaar twintig weken stage lopen.
Nu zit ik nog in het derde jaar en is het vierde jaar nog toekomst. Nu hou ik mij vooral bezig met Nederlands en rekenen. Dit omdat wij komende weken twee examens voor deze vakken moeten maken. Deze vakken zijn erg belangrijk voor je toekomst. De examens zijn vrij pittig en ze mogen maximaal één keer herkanst worden, een goed resultaat voor deze toetsen is dus essentieel. Tevens lopen de bouwkundige lessen gewoon door,. Het maken van een goede planning is dus belangrijk. Na deze examens gaan we tien weken op stage. Stage vind ik het leuke deel van de opleiding, omdat je de theoretische kennis, die op school geleerd hebt, kan toetsen en toepassen in de praktijk.
Kortom, het heden is net zo belangrijk als de toekomst. Toch is het belangrijk om wel over je toekomst na te denken. Dit ga ik doen in het volgende hoofdstuk. In dat hoofdstuk ga ik vertellen waar ik over één, twee en drie jaar sta. Ook wil ik een voorspelling doen over wat ik  na mijn studie wil gaan doen.

De toekomst, een vaag gebied of niet?
Heden, 21-03-2013
De toekomst valt niet  te voorspellen. Mogelijk  win ik morgen de loterij en ga ik totaal iets anders doen. Toch ga ik een poging doen. Ik ga beschrijven waar ik over paar jaar hoop te staan.
Een jaar later, 21-03-2014.
De lente is net begonnen, dit jaar is het minder koud dan vorig jaar. Ik loop lekker in een t-shirt op de bouwplaats rond en ben bezig met het begeleiden van een bouw. Ik heb mijn derde jaar gehaald en loop nu stage in het vierde jaar. Ik heb als vakrichting de uitvoering gekozen. Na drie jaar snuffelen aan alle disciplines wil ik mij hier in gaan specialiseren. In het vierde jaar loop ik goed op schema met het maken van de examenverslagen. Iik heb in het derde jaar veel geoefend met presenteren en weet dus dat de examenpresentatie geen probleem gaat worden. De presentatie hou ik overigens over funderingherstel in de vernieuwbouw.

Twee jaar later. 21-03-2015
Dit jaar is het een stuk kouder, ik kan me niet voor stellen dat de aarde opwarmt.  Ik heb  glansrijk mijn diploma bouwkunde behaald en zit nu op de HTS bouwkunde in Rotterdam. Na mijn studie hoefde ik niet te twijfelen of ik door ging met studeren of ging weken. De crisis heeft nog steeds zijn greep op de bouw dus studeren was de enigste optie. Ook al zou die crisis al voorbij zijn zou ik toch gaan studeren, omdat wanneer je nog jong bent aan het ritme van school gewend bent en veel meer kan leren.

Tien jaar later. 21-03-2023
Een jaar geleden heb ik de stap durven nemen op me zelf te bevrijden van een baas, ik heb mijn eigen bouwbedrijfje opgericht en heb net mijn eerste villa gebouwd. De crisis waar we tien jaar geleden nog zoveel last van hebben is nu helemaal voorbij. Ik verdien nu aardig maar het is wel erg hard werken.

Conclusie
Ik doe niet graag voorspellingen over de toekomst maar het kan wel nuttig zijn om over je toekomst na te denken. Het is belangrijk om ambitieus te zijn maar dit moet niet je hele leven bepalen want je weet niet wat de volgende dag zal brengen. Ik hoop dat bovenstaande de toekomst wordt maar laat mijn leven er niet door bepalen. Zoals te zien, worden hoe verder in de toekomst de alinea’s korter en het voorspellen van die toekomst lastiger.
Deze opdracht laat je wel over je toekomst nadenken op een positieve manier. Over tien jaar zien we elkaar nog eens en kunnen we kijken of de voorspelling is uitgekomen.

Remon
 

Ga naar: Home - Techniek