Ikram volgt de opleiding zelfstandig medewerk(st)er reizen en luchtvaart

Mijn naam is Ikram, ik volg de opleiding Toerisme (zelfstandig medewerk(st)er reizen en luchtvaart) niveau 3, en zit in het derde leerjaar. De Open dagen van Zadkine hebben mij geholpen bij het maken van een keuze, alhoewel ik van mijzelf al wist dat ik deze opleiding wilde gaan volgen.

Ik heb voor deze opleiding gekozen omdat ik dacht dat de opleiding zich specifiek richtte op studenten die grondstewardess willen worden. Maar de opleiding die ik nu volg richt zich meer op reisbureaus, touroperators en ook gedeeltelijk hotelreceptie. Wel is er dit schooljaar de opleiding Luchtvaartdienstverlener (stewardess) bijgekomen. Deze opleiding richt zich wel specifiek op studenten die later grondstewardess willen worden.

Hoewel de opleiding niet echt was wat ik er van verwachtte, heb ik nooit twijfels over de opleiding gehad, omdat ik leuke klasgenoten heb én ik deze opleiding volg met een doel: “het behalen van mijn diploma, en werken bij de KLM.”

Tijdens de opleiding krijg je de vakken Nederlands, Engels en rekenen. Maar ook krijg je vakken die specifiek betrekking hebben tot de opleiding zoals: Luchtvaartkunde, Spaans, boekhouding, Galileo, zakenreizen, natuur en milieu en hotelreceptie. 

Één van de dingen die ik echt heel leuk vind aan de opleiding zijn de studiereizen die je maakt. Tijdens de opleiding ga je ongeveer drie keer op studiereis. De landen waar ik tijdens mijn opleiding naar toe ben geweest zijn: Londen, Italië en Oostenrijk.

Momenteel loop ik stage bij de KLM als grondstewardess. Tijdens mijn stageperiode moet ik alle werkzaamheden verrichten die de grondstewardessen die bij de KLM werken ook doen. Er wordt dus geen onderscheidt gemaakt tussen het huidige personeel en de stagiaires. De werkzaamheden die ik moet verrichten zijn onder andere : inchecken, zorgen voor de passagiers en de afhandeling van vertrekkende en binnenkomende vluchten.

Daarnaast houd ik mij ook bezig met floorwalken. Dat houdt in dat ik rondloop en de handbagage van de passagiers label met gele handbagagelabels. Ook pak ik vluchten aan met Rotterdam Airport als eindbestemming, maar die door omstandigheden toch op Schiphol zijn geland. Als deze passagiers op Schiphol zijn aangekomen is het mijn taak om hen te begeleiden naar de bussen die klaarstaan en hen naar hun eindbestemming te vervoeren.

Elke stagedag is voor mij weer anders, dit komt door de verschillende diensten die ik draai. Je hebt twee soorten diensten, S dienst (werkdag van 6 uur) en M dienst (werkdag van 8 uur). Daarnaast draai ik zowel dag- als nachtdiensten. Dit is best wel zwaar, maar er wordt wel rekening gehouden met de aansluitingen ervan.

De theorie die ik op school heb gekregen, sluit niet echt aan bij de werkzaamheden die ik bij de KLM moet verrichten. De systemen waarmee ik tijdens mijn stage mee moet werken heb ik nog nooit op school gehad. Wel wordt daar tijdens de nieuwe opleiding Luchtvaartdienstverlener (stewardess) aandacht aan besteed.

Als ik deze opleiding heb afgerond ga ik niet verder studeren.
Ik ben van plan om te gaan werken of er even helemaal tussen uit te gaan.

Ikram volgt de opleiding zelfstandig medewerk(st)er reizen en luchtvaart