Ben jij een lifttalent?

- Liften installeren is goede business
- De nieuwe opleiding van Zadkine helpt je op weg!

Liggen er mogelijkheden voor jou binnen deze branche? Lees nu het verhaal van Mark Oosterwaal (28 jaar)!

Ben jij een lifttalent?

Na vijf jaar op een scheepswerf en een blauwe maandag bij Heineken te hebben gewerkt, rolde Mark Oosterwaal (28) bij toeval binnen bij Lödige Benelux. Een firma dat zich onder meer specialiseert in op maat gemaakte liften. Drie jaar geleden begon hij daar met het construeren van vrij simpele kettingliften. “Een soort techniekspeeltje voor volwassenen”, grapt hij. Maar Mark wilde meer. “Beter worden; de diepte in…”

Om zich verder te specialiseren in de lift- en roltraptechniek begon hij aanvankelijk een thuisstudie bij de Stichting Opleiding Lifttechniek. Maar dat beviel hem niet. “Ik moest al mijn informatie uit boeken halen. Ruimte om vragen te stellen, was er niet. Ik miste het contact met een docent. Uiteindelijk ben ik ermee gestopt. Met die studie dan. Niet met het werk. Want dat is mij prima bevallen!”

“Liften installeren is goede business,” glundert hij. “Oké, het is lichamelijk zwaar werk. Maar het salaris is goed. En je verveelt je geen moment. Ons bedrijf is gevestigd in Den Bosch. Maar vaak werk je op locatie, zowel in binnen- als buitenland. Onlangs ben ik voor een klus helemaal naar Quatar gevlogen. Vijf weken lang hebben we op het vliegveld alle liften en roltrappen geïnstalleerd.”

“Het opleidingsniveau van Nederlandse professionals staat wereldwijd in hoog aanzien”, verklaart hij. “Zelfs Arabische oliesjeiks willen je hebben om een lift te installeren in hun luxejacht.”

Ook gaaf was de monsterklus die hij in hartje Rotterdam klaarde. Het plaatsen van een flinke lift in één van de theaters aan het Schouwburgplein. Maar Mark, nu nog ‘slechts’ hulpmonteur, heeft één vurige wens: volleerd monteur worden. Dus schreef hij zich direct in toen hij hoorde van de nieuwe beroepsopleiding installatiemonteur lifttechniek van Zadkine. Uniek in Nederland, wegens de nauwe samenwerking met de bedrijfstak.

Maar wat Mark over de streep trok, was iets anders. “Het mooie van deze studie is dat ik ernaast gewoon kan blijven werken. Ik ga alleen donderdags naar school. Dan krijgen we les in een speciaal ingericht praktijklokaal. Daar staan allerlei liftinstallaties uitgestald: elektrisch, mechanisch en hydraulisch. Je kunt daardoor exact zien waar welk onderdeel zit. En wat daarvan de werking is. Want de simulatieliften werken net zo als het echte spul.”

Zo gegrepen door de studie begint hij zelfs al een vorm van beroepsdeformatie te ontwikkelen. Glunderend: “Ik kan geen lift instappen zonder te kijken welke firma ‘m heeft geïnstalleerd. En als ik onderweg iets hoor rammelen, denk ik meteen: waar zou dat aan kunnen liggen?”

Als je Mark zo hoort praten, kan je niet anders dan zeggen: dit talent zit duidelijk in de lift!
Jij ook? Lees dan snel verder

Ga naar: Home - Techniek